NOVO! Brza dostava za 30-45 minuta na teritoriji Beograda.

5 razloga zbog kojih će kurkuma postati najvažniji sastojak vaših jela

Kurkuma, koja je u Indiji poznata kao žuto zlato, jedan je od najlekovitijih i najdragocenijih začina na svetu. Ova dragocena biljka, iz porodice đumbira, sadrži antioksidant kurkumin koji donosi brojne blagodeti našem organizmu. Tradicionalno kurkuma ima široku primenu u medicini, kozmetici i ishrani. I zato je najmanje 5 razloga zbog kojih bi kurkuma trebalo da se nađe u vašoj kuhinji i svakodnevnoj ishrani.

Njena dobro poznata protivupalna svojstva povoljno utiču na jutarnju ukočenost kod reumatoidnog artritisa. Zatim, kurkuma smanjuje upale i oštećenost zglobova, jača i štiti koštano tkivo, ali i poboljšava ukupnu pokretljivost zglobova. I ovo su samo neka od pozitivnih dejstava vezanih za kurkumu, a o ostalih pet vam pišemo u nastavku bloga.

Gubitak kilograma je moguće ubrzati upotrebom kurkume

Iako ovo ne može da bude jedini sastojak ishrane koji će dominantno pomoći u gubitku kilograma, svakako može da pomogne. Kurkuma može dati dodatni podsticaj sagorevanju masti, pa će uz dobro osmišljen plan ishrane ona biti koristan saveznik u gubljenju težine. Probajte svako jutro da započnete organskim čajem od kurkume iz Organico veb prodavnice i očekujte dobre rezultate.

Regulisanje nivoa šećera u krvi je lakše uz kurkumu

Jedan od uzroka prekomerne težine mogu biti i povišene vrednosti šećera u krvi. Kako bi se one regulisale na što bolji način, kurkuma može da pomogne. Ona je odlično hipoglikemijsko sredstvo, pa tako pomaže u kontroli nivoa šećera u krvi i u njegovom snižavanju kod pacijenata sa dijabetesom tipa 2.

Prevencija Alchajmerove bolesti

Antioksidanti u kurkumi štite mozak od oštećenja i imaju važnu ulogu u oporavku mozga nakon moždanog udara. Osim toga što utiče na saniranje posledica šloga, kurkuma pozitivno utiče i na kognitivne funkcije mozga. Uzimanjem samo jednog grama ovog žutog praha dnevno, kroz hranu, možemo poboljšati pamćenje.

Poznato je da se kurkuma dosta koristi u ishrani u Indiji. Ona je glavni sastojak karija, koji se mnogo češće koristi kao začin nego sama kurkuma. Možda baš zato i činjenica da od Alchajmerove bolesti u Indiji boluje znatno manje ljudi nego u Evropi i Sjedinjenim Državama, dodatno govori u prilog tome da je kurkuma važna za prevenciju ovog oboljenja.

Snižava nivo holesterola i smanjuje rizik od kardiovaskularnih oboljenja

Zahvaljujući kurkumi i pripremi jela sa ovim začinom dosta ljudi uspeva da reguliše povišen nivo triglicerida. Pored njih, ovaj začin može da utiče pozitivno i na regulisanje nivoa holesterola. Probajte da u svoju ishranu uvedete svežu organsku kurkumu za pripremu slanih, ali i slatkih jela.

 

Upravo su trigliceridi i holesterol odgovorni za kardiovaskularne bolesti, moždani udar i zakrčenje velikih krvnih sudova. Zahvaljujući kurkumi i antiupalnom dejstvu, koje ima na arterije, naučne studije tvrde da može da se prevenira moždani udar.

Učinkovita kod digestivnih problema

Još jedan način da kurkuma pozitivno utiče na naš organizam je kroz njen uticaj na digestivni trakt. Ona se smatra jednim od najjačih prirodnih antibiotika i za razliku od onih konvencionalnih nema štetno dejstvo na crevnu floru, već podstiče razvoj korisnih bakterija.

 

Kada su digestivni problemi u pitanju, kurkuma utiče na smanjenje nadutosti i manje gasova u stomaku. Takođe, podstiče proizvodnju žuči, pa njeno redovno uzimanje može spečiti pojavu žučnog kamenca.

Začinski prah kurkume možete pronaći u Organico prodavnicama

Nadamo se da ćete nakon čitanja našeg bloga i vi uvrstiti ovaj blagotvorni začinski prah žute boje u svoju redovnu ishranu. Predlažemo vam da krenete sa laganim uvođenjem ovog začina u svoje svakodnevne obroke, kako biste se postepeno navikli na taj ukus.

U našoj rubrici Recepti, nalazi se jedan predlog za lagan ručak u vidu salate sa piletinom. Kako je piletinu potrebno marinirati začinima i ostaviti je da odstoji pola sata, mi vas ohrabrujemo da jedan od tih začina bude i kurkuma. Videćete da će ovaj lagan, a vrlo ukusan recept ubrzo postati jedan od vaših omiljenih brzih ručkova. Prijatno!

Glavni Meni