NOVO! Brza dostava za 30-45 minuta na teritoriji Beograda.

Crna melasa- alternativa belom šećeru koju možete koristiti svakodnevno

Zbog svoje nutritivne vrednosti, ukusa i praktičnosti pri spremanju različitih jela, melasa sve više postaje popularna kod ljubitelja zdrave hrane. Ona je odlična alternativa belom šećeru i drugim zaslađivačima, zbog čega je često deo mnogih recepata. Ovaj proizvod, koji podseća na med, daje nam priliku da uživamo u slatkišima bez griže savesti. Zbog svih svojih svojstava, melasa se smatra superhranom. A šta još treba da znate o ovom nusproizvodu šećerne trske, čitajte u nastavku bloga.

 

 

Melasa je zdravija od belog šećera

Ovu tvrdnju lako možemo potvrditi samo na osnovu toga što melasa sadrži važne nutrijente i antioksidante. A osim toga, ona je i odlična zamena za šećer u svakodnevnoj upotrebi, jer ima niski glikemijski indeks. Smatrali su je u prošlosti vrlo lekovitom, pa su njom lečili anemije i čireve. Danas su još poznatija njena pozitivna svojstva, pa se koristi za ublažavanje mnogih hroničnih problema. A koja su njena poznata lekovita svojstva?

Melasa je lek za zdrave kosti

Kalcijum i magnezijum su jako važni za čvrste kosti, a kako ih ovaj zaslađivač sadrži, njega slobodno mogu da uzimaju svi oni koji imaju koštano-zglobne probleme. Takođe, može biti i odlična preventiva protiv osteoporoze, pa se preporučuje ženama koje se bore sa ovim problemom.

Sjajna kosa i mekana koža su zagarantovane

Melasa je odličan izvor gvožđa, pa je zbog toga jako važna za sve one koji se bore sa ispucalim vrhovima kose i suvom kožom. Usled deficita ovog elementa, kosa, nokti i koža mogu biti lošijeg kvaliteta. Ali kako melasa sadrži pored gvožđa i dodatne minerale i vitamine dobre za kosu i nokte, ona je idealan dodatak hrani koji će vam pomoći da se izborite sa krtim noktima i slabom kosom.

Uz melasu se lakše preživi PMS

Već vekovima se crna melasa koristi za ublažavanje menstrualnih tegoba, pa je tako i vi možete staviti u čaj i probati kako deluje na vaše tegobe. Čaj sa ovim zaslađivačem olakšaće većinu simptoma koji muče 80% žena. Pa tako možete zaboraviti na nadimanje, akne i loše raspoloženje. Zahvaljujući tome što sadrži magnezijum i mangan, melasa će ublažiti bolne grčeve i povratiti nivo gvožđa, koji se nakon ciklusa može smanjiti.

Kako da koristite melasu u svakodnevnoj ishrani?

Ukoliko vam ovaj zaslađivač nije poznat i do sada niste bili u prilici da ga koristite u ishrani, sigurno će vam naših nekoliko ideja biti od koristi i doneti inspiraciju za sremanje nekih novih jela.

  1. Pripremite domaći sos za roštilj– crna melasa može da bude odličan sastojak za niz različitih soseva napravljenih u kućnoj radinosti. Pomešajte melasu i soja sos sa organskim čili začinom, dodajte svemu tome još i senf i premažite meso pre nego što ga stavite na roštilj,
  2. Ovsena kaša sa bananom i melasom– ovo je predlog za sve one koji ne mogu da zamisle jutro bez super zdravog doručka. Na sreću, kombinacija raznih kaša od ovsenih pahuljica sa najrazličitijim sastojcima ima bezbroj, pa nam nikada ne mogu dosaditi. Melasa je u ovom slučaju tu da dodatno zasladi kašu i učini je još ukusnijom. Mi vam predlažemo da kaši dodate još i organski orah, kako bi bogatstvo ukusa bilo potpuno.
  3. Smuti od đumbira i melase za užinu- ovaj napitak će vam pomoći da ostanete puni energije tokom celog dana, a kako sadrži samo najzdravije sastojke, pravi je rudnik minerala i vitamina. Spremite blender i u njemu pomešajte bademovo mleko, melasu, cimet, organski đumbir, bananu i čija semenke.

Za kraj vas podsećamo da naša online prodavnica ima preko 600 organskih proizvoda najvišeg kvaliteta i da na njoj možete kupiti sve što vam je potrebno za svakodnevnu zdravu ishranu. Za kupovinu preko 4000 rsd, dostava je besplatna, a vašu narudžbinu možete platiti i karticom, pa je preuzeti u prodavnici. Uživajte u zdravoj kupovini i pripremi jela sa organskim namirnicama.

Glavni Meni