NOVO! Brza dostava za 30-45 minuta na teritoriji Beograda.

Cvekla: Imunitet buster koji treba da jedete tokom cele godine

Iako mnogima cvekla nije omiljeni sastojak u obroku, kada budete pročitali šta ona sve može da učini za vaš organizam, sigurno ćete promeniti mišljenje. Ova korenasta biljka ima snažan uticaj na imunitet, pre svega. Ona može popraviti vaš imunitet bolje od svih suplemenata, čajeva i hrane.
Sok spravljen od organske cvekle, zbog svojih svojstava i velikog broja mikro nutrijenata, postao je jedan od omiljenih prirodnih lekova za imunitet. Činjenica da sadrži gvožđe, vitamin A i kalcijum, dovoljno govori u prilog tezi da je ovo jedno od najzdravijih povrća koje možemo uneti u organizam.
Ako imate problem sa malokrvnošću, često se razboljevate jer vas ni jedan virus ne zaobilazi ili imate nizak pritisak– vaše tegobe lako možete rešiti uvođenjem cvekle u svakodnevnu ishranu. A koji su to još benefiti koje cvekla donosi organizamu, čitajte u nastavku bloga.

5 razloga da cvekla bude na vašem meniju svakog dana

Osim što je možete pronaći u svakoj prodavnici, ona se i lako sprema i to na više različitih načina. Od nje možete napraviti salatu, sok ili smuti i baš svaki put će vas oduševiti njen specifičan i prepoznatljiv ukus.
Zapamtite da je jedna čaša soka od cvekle dnevno dovoljna kako biste uneli sve potrebne vitamine i minerale za normalno funkcionisanje imunološkog sistema. A evo i još nekih razloga za stavljanje cvekle na vaš meni.

1.Poboljšava funkciju jetre

Funkcija jetre je da očisti naš organizam od toksina, čime obezbeđuje normalno i nesmetano funkcionisanje našeg organizma. Kako svi naši organi sa godinama prestaju da budu efikasni, u obavljanju svojih svakodnevnih funkcija, potrebno im je nešto što će im dodatno pomoći. U slučaju jetre to je cvekla koja kao prirodni antioksidans pomaže u razgradnji toksina.

2.Smanjuje upale

Naš organizam svakodnevno napadaju različite bakterije i virusi. Bol, crvenilo i otoci mogu biti siguran znak da u telu postoji neki zapaljenski proces. Najefikasniji način da pomognemo organizmu u borbi sa upalom je da ga ojačamo. Zato, uzimajući cveklu, koja sadrži betaline (oni imaju jaka antiiflamatorna svojstva), pomažemo organizmu da se izbori sa ovim problemom.

3.Sprečava demenciju

Iako je nauka mnogo napredovala na polju istraživanja demencije, još uvek nije sve jasno kada je ova bolest u pitanju. Njeni uzroci mogu biti brojni, od genetske predispozicije, preko različitih hroničnih bolesti, sve do nedovoljne prokrvljenosti kardiovaskularnog i nervnog sistema.
Ako se podsetimo na činjenicu da cvekla sadrži gvožđe, ali i folnu kiselinu i nitrate, onda ćemo brzo povezati zbog čega je ona važna za nervni sistem. Svojim bogatim sastavom pomaže brže i kvalitetnije dopremanje kiseonika do organa, što pomaže celokupnom organizmu da što duže bude vitalan i funkcionalan.
Svakodnevno konzumiranje cvekle doprinosi boljoj cirkulaciji, memoriji i na kraju smanjenu rizika od pojave demencije.

4.Efikasno se bori sa artritisom

Više od trećine svetske populacije se bori sa ovim oboljenjem zglobova. Kako je ovo vrlo opaka bolest, koja utiče na funkcionalnost pojedinca u svakodnevnom životu, svaka namirnica koja može pomoći da se stanje bar malo popravi je važna.
Tako se cvekla preporučuje obolelima od artritisa, s obzirom na to da sok od cvekle ima visok nivo alkalnog sadržaja. Zahvaljujući tome se usporava propadanje tkiva oko zglobova, što istovremeno utiče i na ublažavanje tegoba u početnim fazama bolesti.

5.Smanjuje krvni pritisak

Postoje brojna naučna istraživanja koja su dokazala efikasnost soka od cvekle u borbi kardioloških pacijenata sa visokim krvnim pritiskom. Ona pokazuju da je konzumiranje jedne šolje za kafu ovog soka dnevno pozitivno uticalo na pacijente sa hipertenzijom, odnosno da je došlo do snižavanja visokih vrednosti krvnog pritiska. Razlog tome leži u moći cvekle da poveća prokrvljenost i učini organe i mišiće u našem organizmu otpornijim.

Najkvalitetniju organsku cveklu možete poručiti na našem sajtu

Sada kada znate koliko je cvekla moćna korenita biljka, sigurni smo da ćete već danas poželeti da je kupite i pripremite za vaše ukućane. Kada su proizvodi organskog porekla, odnosno gajeni u najboljim uslovima bez upotrebe pesticida i drugih štetnih materija, onda je takvo povrće još zdravije.
Zato vam preporučujemo da na našem sajtu proverite ponudu cvekle, jer je možete kupiti po vrlo povoljnim cenama. Ukoliko niste ljubitelj barenja i spremanja sirove cvekle, obavezno potražite organsku sečenu cveklu u tegli i dodajte kao dodatak uz meso za ručak ili večeru. Prijatno!

Glavni Meni