NOVO! Brza dostava za 30-45 minuta na teritoriji Beograda.

Ovo želite da pročitate: Crni susam donosi jak imunitet

Crni susam donosi jak imunitet

Crni susam je poput skrivenog blaga u svetu zdrave ishrane. Dokazi o njegovoj moći u jačanju imuniteta svakodnevno privlače pažnju ljubitelja zdravog načina života. Kroz svoju istoriju, ovo sitno seme postalo je simbol vitalnosti i izdržljivosti, pružajući niz hranljivih sastojaka koji su ključni za podršku našem organizmu.

U današnje vreme kada je očuvanje zdravlja postalo od suštinskog značaja, crni susam se ističe kao važan sastojak naših jela koji nudi ne samo ukus, već i esencijalne nutritivne benefite. Istraživanja su otkrila njegovu sposobnost da bude izvor vitalnih nutrijenata, od esencijalnih minerala do antioksidanata, čineći ga neprocenjivim saveznikom u jačanju našeg imuniteta.

Pripremite se da uđete u svet crnog susama, otkrivajući njegove blagodeti i saznajući kako da ga uvrstite u svoju svakodnevnu ishranu. Saznajte u nastavku bloga zašto ovo seme postaje nezamenjiv dodatak našoj borbi za zdravlje i otpornost.

Koja je razlika između belog i crnog susama?

Koja je razlika između belog i crnog susama?

Crni i beli susam su dve varijante iste biljke i osnovna razlika je u tome što je beli oljušten, dok je crni u opni. Pored toga očigledna je razlika u boji, pa je crni veoma taman, dok je beli svetliji. Ukus je sledeća razlika- crni je nešto intenzivniji i orašastiji u odnosu na blaži ukus belog susama. Kod nas crni susam još uvek nije toliko popularan kao u Aziji na primer, a kako sadrži jako važne nutrijente treba ga bolje upoznati.

Moćni crni susam- ključne zdravstvene prednosti koje nam donosi

Moćni crni susam- ključne zdravstvene prednosti koje nam donosi

Crni susam, vrlo visoko kotiran po svojim zdravstvenim benefitima među semenkama, kada je u svom organskom obliku pre čišćenja i luštenja tada je i najzdraviji. Blagotvorno deluje na ceo naš organizam.

Bogat je nizom esencijalnih vitamina i minerala za naš organizam. Kalcijum je jedan od njih i crni susam ga sadrži čak 60 posto više od belog susama. Zatim sadrži još i magnezijum, fosfor, cink, selen, vitamine A i B. Odličan odnos kalcijuma i magnezijuma pomaže u regulaciji visokog krvnog pritiska, sprečava migrene, a dobro ga je uzimati i ako imate nesanice.

Pomenuli smo u naslovu da je susam odličan za imunitet, a to sada možemo videti i iz toga što sadrži selen i cink, dva vrlo važna elementa u formuli zdravlja tokom zime. Kada cink kombinujemo sa vitaminom C, za naš organizam ne postoje virusi i zato je važno pronaći što više prirodnih izvora ovih vitamina i minerala.

Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana i zdravih masti, crni susam pozitivno utiče na varenje, reguliše nivo holesterola i pruža dugotrajan osećaj sitosti, čineći ga idealnim dodatkom ishrani za održavanje optimalnog zdravlja. Kako sadrži više gvožđa od belog susama, može biti odličan saveznik u borbi protiv anemije.

Na koji način možemo da ga koristimo u ishrani?

Na koji način možemo da ga koristimo u ishrani?

Ovo zdravo seme može se koristiti na brojne načine u kuhinji. Jedan od najjednostavnijih načina je dodavanje crnog susama kao dekoracije na jela poput salata, supa ili priloga. Njegova tamna boja pruža vizuelnu privlačnost, ali i dodatnu dimenziju ukusa.

Takođe, crni susam se često koristi u pripremi raznih namaza i umaka, kao što je tahini – gusti, kremasti umak napravljen od mlevenog susama (obično belog, ali ima i onih od crnog susama), koji se može koristiti kao osnova za humus, dresinge ili kao dodatak jelima.

Osim toga, crni susam može biti sastavni deo pekarskih proizvoda poput hleba, peciva ili kolača, pružajući im dodatnu aromu i hranljivu vrednost. Jako lepo izgleda u kombinaciji sa belim susamom, pa obavezno probajte da napravite kiflice posute belim i crnim susamom.

No, najpoznatiji način korišćenja crnog susama je kao dodatak azijskim specijalitetima. Tipični azijski rezanci, soja sos i povrće odlično idu zajedno i donose eksploziju ukusa u kojoj toliko volimo da uživamo.

A gde možete kupiti crni susam?

A gde možete kupiti crni susam?

Organski crni susam možete nabaviti u našoj online prodavnici. Ako pored njega naručite i robu u vrednosti koja prelazi 5000 rsd, onda će vaša dostava biti besplatna. Ukoliko ipak više volite da se prošetate do naših prodavnica, spisak lokacija vas čeka takođe na našem sajtu.

Sada kada znate koliko je crni susam važan za naš organizam i da jača sve njegove najvažnije sisteme, onda je vreme da ga što pre uključite u vašu ishranu. Posebno sada kada je zima na vratima, treba da vodimo računa o jakom imunitetu i zdravlju čitavog organizma.

Glavni Meni