NOVO! Brza dostava za 30-45 minuta na teritoriji Beograda.

Brusnica- Snažan antioksidans koji vam pomaže da budete zdravi

Brusnica- Snažan antioksidans koji vam pomaže da budete zdravi

Brusnica, poznata i kao Vaccinium macrocarpon, je niska, zimzelena biljka koja potiče iz Severne Amerike. Poznata po svom kiselkastom ukusu, ova crvena bobica postala je popularna širom sveta i često se koristi u raznim oblicima, kao sok, džem, suplementi, ili suve brusnice. Ova voćka se posebno ističe po svojim antioksidativnim svojstvima koja igraju ključnu ulogu u očuvanju zdravlja. Naučna istraživanja su potvrdila njenu značajnu ulogu u očuvanju zdravlja, pa ćemo u nastavku razmotriti pet ključnih benefita konzumiranja brusnica.

Bogata vitaminom C

Brusnice su izuzetno bogate vitaminom C, koji je moćan antioksidans. Ovaj vitamin pomaže organizmu da se bori protiv slobodnih radikala, koji mogu oštetiti ćelije i tkiva. Takođe, vitamin C jača imunološki sistem i pomaže telu da se odupre infekcijama. Redovno konzumiranje brusnica može značajno doprineti očuvanju zdravlja.

Rešava urinarne infekcije

Brusnica je često povezana sa prevencijom urinarnih infekcija. Naučna istraživanja su potvrdila da se određeni sastojci u brusnicama mogu vezati za bakterije u mokraćnom sistemu, sprečavajući njihovo prijanjanje za zidove mokraćne bešike. Ovo može pomoći u sprečavanju upornih urinarnih infekcija, što je naročito važno za žene. Zato, ukoliko vas muče uporne urinarne infekcije, uzimanjem sušene organske brusnice možete pomoći svom organizmu da se izbori sa njima.

Pomaže srcu da bude jače i zdravije

Sastojci prisutni u brusnicama, kao što su flavonoidi i antioksidansi, imaju pozitivan uticaj na kardiovaskularno zdravlje. Konzumiranje brusnica može pomoći u snižavanju nivoa lošeg holesterola, poboljšati funkciju krvnih sudova i smanjiti rizik od srčanih bolesti. Ovi benefiti čine brusnice odličnim saveznikom za zdravlje srca.

Bori se uspešno sa različitim vrstama upala

Brusnice sadrže prirodna antiinflamatorna jedinjenja koja mogu pomoći u smanjenju hroničnih upala u organizmu. Upale se često povezuju sa različitim bolestima, uključujući artritis, bolesti srca i dijabetes. Konzumiranje brusnica može doprineti smanjenju rizika od ovih oboljenja.

Utiče na bolje varenje

Vlakna prisutna u brusnicama imaju blagotvoran uticaj na sistem za varenje. Pomažu u održavanju crevne flore zdravom i olakšavaju varenje. Osim toga, brusnice su korisne u sprečavanju gastrointestinalnih infekcija, jer sadrže prirodne antimikrobne supstance.

Brusnica čini vaš organizam jačim i snažnijim

Sve ove koristi konzumiranja brusnica čine ih izuzetno korisnim voćem za očuvanje zdravlja. Međutim, važno je napomenuti da suve organske brusnice mogu biti odlična opcija za one koji žele da unesu ove zdrave nutrijente u svoju ishranu, ali ne mogu da ih pronađu u svežem obliku tokom cele godine.

Preporučena dnevna doza suvih brusnica varira, ali se smatra da je 1/4 šolje (oko 40 grama) dnevno dovoljna za obezbeđivanje većine njihovih zdravstvenih koristi. Uvek je najbolje konsultovati se sa stručnjakom za ishranu kako biste utvrdili tačne potrebe za vaš organizam. No, važno je znati da suve brusnice, kao i svako sušeno voće sadrže više šećera, pa je zato potrebno biti oprezan pri konzumaciji.

Za kraj, želimo da sa vama podelimo jedan ukusan recept za sos sa brusnicama, koji se odlično slaže sa organskom piletinom.

Sastojci:

  • 1 šolja brusnica,
  • 1/2 šolje vode,
  • 1/4 šolje smeđeg šećera,
  • 2 kašike soka od limuna,
  • 1/4 kašičice rendane kore limuna,
  • 1/4 kašičice mlevenog crnog bibera,
  • Prstohvat soli,
  • 4 pileća fileta (ili drugih pilećih delova po izboru),
  • Maslinovo ulje.

Uputstvo:

  1. U manjoj šerpi, kombinujte brusnice, vodu, smeđi šećer, sok od limuna, koru limuna, biber i so. Stavite šerpu na srednje jaku vatru i kuvajte dok se brusnice ne omekšaju i sos ne postane malo gušći, otprilike 10-15 minuta. Ovo će dati slatko-kiseli sos sa prepoznatljivim ukusom brusnica.
  2. Dok se sos kuva, pripremite piletinu. Posolite i pobiberite pileće filete.
  3. U velikoj tiganju zagrejte malo maslinovog ulja na srednje jakoj vatri. Dodajte pileće filete i pržite ih sa svake strane dok ne postanu zlatno smeđi i kuvani do kraja (unutrašnja temperatura treba da bude oko 75°C).
  4. Kad je piletina gotova, prelijte je pripremljenim sosom od brusnica.
  5. Poslužite piletinu sa pratećim prilogom po izboru, poput krompira ili povrća, i uživajte u ovom slano-slatkom obroku sa ukusom brusnica.

Glavni Meni