NOVO! Brza dostava za 30-45 minuta na teritoriji Beograda.

Ultimativni vodič za upoznavanje sirove hrane

Šta je „raw food trend“ ili kod nas poznatiji kao trend pripreme sirove hrana? Zbog čega se mnoge holivudske zvezde kunu u njega i tvrde da su se podmladile od kada su promenile svoj režim ishrane?! Kako da zaboravite šporet bar na neko vreme i kako da vam blender postane glavni kuhinjski pomagač? Odgovor je jednostavan – što više voća i povrća u izvornom obliku, više vitamina i drugih korisnih sastojaka ostaje u vašem organizmu, imate više energije za svakodnevne obaveze a vaš ten izgleda nikad bolje.

Prvo da naučimo osnove

Da bismo bolje razumeli kako funkcioniše ovaj režim ishrane, krenućemo od osnovnih pojmova i objasniti šta zapravo podrazumeva „raw food“. Zagovornici ovakvog načina spremanja hrane, istu ne obrađuju na temperaturi višoj od 50 celzijusa, kako bi ona u sebi zadržala sve hranjljive sastojke i enzime a oni smanjili količinu energije koja se troši prilikom kuvanja. Dakle, što više svežeg voća, povrća, orašastih plodova, semenki, klica i mahunarki. Pretpostavite li da je ovo samo veganska dijeta- nećete biti u pravu, jer pojedinci jedu čak i sirovo meso i ribu (npr. #carpaccio i #sushi).

Zašto je važno jesti sirovu hranu?

 1. Voće i povrće sadrži antioksidanse koji usporavaju proces starenja (važno za zvezde iz Holivuda a i za sve nas ostale)
 2. Povećava nivo energije (konačno ćete imati više energije da obavite sve dnevne obaveze)
 3. Bolje se spava (teška hrana vam neće stvarati probleme sa varanjem tokom noći)
 4. Ten postaje svežiji (bez liftinga i botoksa – nije loše, zar ne?)
 5. Smanjuje se telena težina (pazite na količinu voća koju unosite, jer i prirodni šećeri znaju da budu jako kalorični)
 6. Smanjuje upalne procese (zdrav način da se rešite npr. akni)
 7. Poboljšava zdravlje kardiovaskularnog sistema (zdravije srce, duži život)
 8. Dobra je za prevenciju dijabetesa (smanjen unos industrijski prerađenog šećera iz čokoladica doprinosi tome da pankreas ne bude previše opterećen)

Šta vam je potrebno od kuhinjskih aparata

 1. Blender (ne pravi se samo #smoothie u blenderu, tu su i hladni potaži, sosovi, umaci, pa čak i pudinzi)
 2. Termometar – izmerite temperaturu, kako ona ne bi prelazila 50 C.
 3. Rerna sa vrućim vazduhom koja će osušiti hranu i učiniti je hrskavijom
 4. Sokovnik
 5. Secko – za lakše i zabavnije sečenje voća i povrća na razne oblike koji će izgledati lepo u tanjiru
 6. Velike posude sa poklopcima – u kojima možete potopiti semenke da odstoje preko noći

Najzdravije namirnice za izbalansiranu ishranu

Kao što ste do sada verovatno već shvatili, balans je sve kada je ova vrsta ishrane u pitanju. Neke od najvažnijih namirnica koje možete uključiti u svoju ishranu su: zeleniši jer su bogati gvožđem (spanać, kelj, brokoli), citrusno voće nam donosi dnevnu dozu vitamina C (limun, narandža, mandarina – nekoliko puta dnevno), susam, semenke bundeve i suncokreta sa velikim sadržajem cinka, avokado (ukusan, hranljiv i neizbežan sastojak mnogih jela), još povrća kao što su šargarepa, celer i paradajz svi sa velikim dozama vitamina i minerala. Pored njih, u ishranu treba uključiti i hladno ceđena ulja koju mogu biti odličan dodak vitaminskim salatama, namazima ali i zdravim slatkišima. I da ne zaboravimo – sušeno voće koje će vam u kolačima zameniti rafinisani šećer, a pored toga će vam poboljšati i varenje.

Kreći se, jedi i živi… bolje

Za kraj ćemo vas podsetiti da sve dijete, redukcije i režimi ishrane koje pokušavate da uvedete neće biti jednako učinkoviti ukoliko pored njih ne budete dovoljno hodali, trčali, vežbali makar i jednom ili dva puta nedeljno. Zdravlje, kako kažu, na usta ulazi ali organizmu treba i dodatni podsticaj kako bi bio zdraviji, jači i izdržljiviji.

Ostavite odgovor

Glavni Meni