Šta je „raw food trend“ ili kod nas poznatiji kao trend pripreme sirove hrana? Zbog čega se mnoge holivudske zvezde kunu u njega i tvrde da su se podmladile od kada su promenile svoj režim ishrane?! Kako da zaboravite šporet bar na neko vreme i kako da vam blender postane glavni kuhinjski pomagač? Odgovor je jednostavan – što više voća i povrća u izvornom obliku, više vitamina i drugih korisnih sastojaka ostaje u vašem organizmu, imate više energije za svakodnevne obaveze a vaš ten izgleda nikad bolje.
Prvo da naučimo osnove
Da bismo bolje razumeli kako funkcioniše ovaj režim ishrane, krenućemo od osnovnih pojmova i objasniti šta zapravo podrazumeva „raw food“. Zagovornici ovakvog načina spremanja hrane, istu ne obrađuju na temperaturi višoj od 50 celzijusa, kako bi ona u sebi zadržala sve hranjljive sastojke i enzime a oni smanjili količinu energije koja se troši prilikom kuvanja. Dakle, što više svežeg voća, povrća, orašastih plodova, semenki, klica i mahunarki. Pretpostavite li da je ovo samo veganska dijeta- nećete biti u pravu, jer pojedinci jedu čak i sirovo meso i ribu (npr. #carpaccio i #sushi).
Zašto je važno jesti sirovu hranu?
- Voće i povrće sadrži antioksidanse koji usporavaju proces starenja (važno za zvezde iz Holivuda a i za sve nas ostale)
- Povećava nivo energije (konačno ćete imati više energije da obavite sve dnevne obaveze)
- Bolje se spava (teška hrana vam neće stvarati probleme sa varanjem tokom noći)
- Ten postaje svežiji (bez liftinga i botoksa – nije loše, zar ne?)
- Smanjuje se telena težina (pazite na količinu voća koju unosite, jer i prirodni šećeri znaju da budu jako kalorični)
- Smanjuje upalne procese (zdrav način da se rešite npr. akni)
- Poboljšava zdravlje kardiovaskularnog sistema (zdravije srce, duži život)
- Dobra je za prevenciju dijabetesa (smanjen unos industrijski prerađenog šećera iz čokoladica doprinosi tome da pankreas ne bude previše opterećen)
Šta vam je potrebno od kuhinjskih aparata
- Blender (ne pravi se samo #smoothie u blenderu, tu su i hladni potaži, sosovi, umaci, pa čak i pudinzi)
- Termometar – izmerite temperaturu, kako ona ne bi prelazila 50 C.
- Rerna sa vrućim vazduhom koja će osušiti hranu i učiniti je hrskavijom
- Sokovnik
- Secko – za lakše i zabavnije sečenje voća i povrća na razne oblike koji će izgledati lepo u tanjiru
- Velike posude sa poklopcima – u kojima možete potopiti semenke da odstoje preko noći
Najzdravije namirnice za izbalansiranu ishranu
Kao što ste do sada verovatno već shvatili, balans je sve kada je ova vrsta ishrane u pitanju. Neke od najvažnijih namirnica koje možete uključiti u svoju ishranu su: zeleniši jer su bogati gvožđem (spanać, kelj, brokoli), citrusno voće nam donosi dnevnu dozu vitamina C (limun, narandža, mandarina – nekoliko puta dnevno), susam, semenke bundeve i suncokreta sa velikim sadržajem cinka, avokado (ukusan, hranljiv i neizbežan sastojak mnogih jela), još povrća kao što su šargarepa, celer i paradajz svi sa velikim dozama vitamina i minerala. Pored njih, u ishranu treba uključiti i hladno ceđena ulja koju mogu biti odličan dodak vitaminskim salatama, namazima ali i zdravim slatkišima. I da ne zaboravimo – sušeno voće koje će vam u kolačima zameniti rafinisani šećer, a pored toga će vam poboljšati i varenje.
Kreći se, jedi i živi… bolje
Za kraj ćemo vas podsetiti da sve dijete, redukcije i režimi ishrane koje pokušavate da uvedete neće biti jednako učinkoviti ukoliko pored njih ne budete dovoljno hodali, trčali, vežbali makar i jednom ili dva puta nedeljno. Zdravlje, kako kažu, na usta ulazi ali organizmu treba i dodatni podsticaj kako bi bio zdraviji, jači i izdržljiviji.