NOVO! Brza dostava za 30-45 minuta na teritoriji Beograda.

Šargarepa: Moćno povrće koje će preporoditi vaš organizam

Ukoliko vodite računa o svojoj ishrani i želite da ona bude zdrava i balansirana, šargarepa je jedna od namirnica koja sasvim sigurno treba da se nađe na vašem stolu. Osim što obiluje vitaminima, ona sadrži i vlakna i antioksidante. Svi ovi nutrijenti su važni za naš organizam, a posebno za prevenciju nekih od najtežnih oboljenja, poput srčanih ili dijabetesa tipa 2. U nastavku sa vama delimo nekoliko razloza zbog kojih ćete se osetiti preporođeno dok uživate u šargarepi.

Šargarepa ima povoljan uticaj na digestivni trakt

Kako bi se pokrenuo proces varenja, organizmu trebaju minerali, vlakna, vitamini i enzimi. Sva sreća pa ih šargarepa ima u izobilju, zbog čega je njen uticaj na digestivni trakt naučno dokazano pozitivan i učinkovit. Kako sadrži jednake količine nerastvorljivih i rastvorljivih vlakana, šargarepa je odlična namirnica za lako varenje i ubrzano kretanje hrane kroz probavni sistem.

Ova namirnica takođe sadrži i visok nivo kalijuma i kalcijuma, koji su odgovorni za normalnu kontrakciju svih vrsta mišića, pa i onih za varenje i kretanje hrane kroz probavni trakt u našem organizmu. Ukazujemo vam na još jednu naučno potvrđenu činjenicu, a to je da oni koji redovno konzumiraju šargarepu imaju manje šanse za dobijanje čira na želucu od onih koji je ne jedu svakodnevno.

Niži nivo šećera i lošeg holesterola uz šargarepu

Jedna posebna grupa antioksidanata, poznata pod nazivom karotenoidi, pomaže u dobrom regulisanju nivoa šećera u krvi. Zbog toga, ishrana bogata šargarepom, može pozitivno da utiče na smanjenje šećera kod osoba koje se bore sa ovim problemom, a kod onih koji se nalaze u riziku od oboljevanja od dijabetesa tipa 2 može se umanjiti taj rizik. Prema istraživanjima, rizik za oboljevanje se smanjuje od 15 do 20%.

Regulisanje lošeg holesterola, poznatog i kao LDL, uz pomoć šargarepe je moguće zato što ona sadrži veliki broj vlakana. Rastvorljiva vlakna se vezuju za loš holesterol i omogućavaju organizmu da ga eliminiše. Rezultat izbacivanja lošeg holesterola iz organizma je smanjenje rizika od oboljevanja od srčanih bolesti i stvaranja ugrušaka, koji mogu dovesti do srčanog ili moždanog udara.

Zdravlje očiju, zuba, kose, noktiju i kože

Izbalansirani nutritivni profil šargarepe donosi posebno dobre efekte za zdravlje naših očiju, jer sadrži vitamin A i lutein. Kao i kada su svi naši drugi organi u pitanju, i za naše oči je važno da im dajemo dovoljno vitamina, koje unosimo kroz ishranu. Zato je uvek preporuka da pojedemo nekoliko šargarepa između obroka, kao zdravu grickalicu, umesto konzumiranja nezdravih proizvoda koji ne sadrže zdrave nutrijente.

Naša kosa, nokti i koža će nam biti takođe zahvalni ukoliko konzumiramo šargarepe, zato što one sadrže vitamin E, koji je važan ukoliko želimo da imamo mladalački volumen kože, jaku kosu i nokte.

Što se tiče zdravlja zuba i usne duplje, šargarepa je važna u tom smislu, jer smanjuje mogućnost pojave karijesa. Ona to radi tako što smanjuje nivo štetnih bakterija u ustima i reguliše Ph u usnoj duplji. Ako konzumirate jednu šargarepu nakon svakog obroka u toku dana, ona će vam ne samo očistiti zube i zaostale parčiće hrane koju ste prethodno pojeli, već će zbog dosta visokog nivoa vitamina C uticati i na to da vam desni ne krvare.

Najzdravije organske namirnice kupite u Organico prodavnicama i u veb prodavnici

U našoj veb prodavnici ima preko 600 proizvoda organskog porekla, koji će vašoj svakodnevnoj ishrani doneti vrhunski kvalitet i mnoštvo vitamina. Jedna od tih namirnica je i šargarepa, za koju znamo da donosi mnogo zdravlja našem organizmu, zbog čega treba da bude obavezan deo vaše svakodnevne prehrane.

Bilo da od nje pravite ukusne potaže, ubacujete je u kuvana jela ili od nje pravite ukusne kolače, ona će se uklopiti u sve i svakom jelu doneti poseban ukus. Mogu je konzumirati svi ukućani, od onih najmlađih, pa sve do najstarijih, a ne treba zaboraviti ni kućne ljubimce, poput pasa, zečeva i korčanja koji takođe uživaju u ukusu i dobrobitima šargarepe.

Za kraj vas pozivamo da posetite našu online prodavnicu i u njoj pronađete sve potrebne namirnice, koje će biti sastojci vašeg sledećeg zdravog ručka.

Glavni Meni