Potaž od bundeve
Najlepše jesene jelo vrlo ukusno i zdravo, potaž od bundeve.
Sastojci
- 600 gr organske bundeve
- 2 organske šargarepe
- 3 čena organskog belog luka
- 1 manji organski krompir
- Organski Celer (koren i list)
- Organski Peršun (koren i list, 1 manji)
- 2 supene kašike organskog maslinovog ulja
- Pileći bujon (oko 1 litar, možda malo više)
- Organski Đumbir u prahu
- Organski Kari u prahu
- so
Priprema
1
Bundevi oljuštiti koru i iseći je na sitne kocke.
2
Beli luk izgnječite na gnječilicu za luk ili ga sitno iseckajte i propržite na malo maslinovog ulja. Dodajte usitnjenu budnevu i dinstajte nekoliko minuta. Zatim dodajte pileći bujon, oko 2 decilitra, i svo preostalo povrće: šargarepu, krompir, celer, peršun, listove celera.
3
Začinite sa karijem i đumbirom i sve zajedno kuvajte dok povrće ne omekša.
4
Kada je povrće skuvano, štapnim mikserom ga obradite u finu kremastu masu, pa dodajte još oko litar bujona.
5
Vratite na vatru još nekoliko minuta da provri i posolite po ukusu. Možete dodati i kašičicu pavlake, i na kraju, pospite čorbu usitnjenim peršunom.
6
Da bi bila interesantna i deci, pošto je čorba gusta, možete je, kada je servirate u tanjir, išarati, na primer nacrtati oblik bundeve, a tu šaru pravite sa malo pavlake i čačkalicom.
7
Uz tanjir ove čorbe dodajte i 150 gr organskog pilećeg filea i jedno parče integralnog hleba, i dobićete dijetalni ručak.