NOVO! Brza dostava za 30-45 minuta na teritoriji Beograda.

Koje sezonske namirnice treba da uključite u ishranu tokom jeseni

Smena godišnjih doba i dolazak hladnijeg vremena znače manje energije za nas i povećanje potrebe za uzimanjem zdravih obroka. Sve ove promene mogu uticati na naš imunitet, zbog čega je važno da prilagodimo ishranu jesenjem vremenu i uzmemo najbolje vitamine iz prirode. Proveren način da to učinimo je uzimanje sezonskih namirnica  od kojih možemo da skuvamo mnogo zdravih i ukusnih jela.

Sezonska ishrana je pouzdan i prirodan način da sačuvate zdravlje tokom smene godišnjih doba. S obzirom na to da smo do pre nekoliko dana imali jako toplu jesen i da hladniji deo godine tek predstoji, konzumiranje svežih, organskih namirnica će odlično uticati na podizanje imuniteta i sačuvaće vas od prehlada. A kako treba da izgleda ishrana u jesenjem periodu, čitajte u nastavku bloga.

Ishrana u najbogatijem godišnjem dobu

Baš tako, jesen je sasvim sigurno najbogatije i najraskošnije godišnje doba, koje nam donosi pregršt svežeg voća i povrća punog vitaminima. I iako danas u supermarketima možemo pronaći različite vrste voća i povrća koje uopšte ne pripadaju našem podnevlju ili godišnjem dobu, ipak je najzdravije da se hranimo sezonski i unosimo sveže namirnice.

Jesenje namirnice su dobre za imunitet, one greju organizam i blagotvorno deluju na crevnu floru. Kada temperature počnu da padaju, naš metabolizam se lagano usporava, kako bi sačuvao što više toplote i energije. Zbog toga je važno birati odgovarajuće namirnice, koje će nam svojim hranljivim materijama doneti lakše regulisanje telesne temperature u hladnim mesecima i jak imunitet.

I da ne bude zabune- hrana koja greje ne podrazumeva samo jela koja se kuvaju i fizički su topla, već i namirnice koje imaju to svojstvo da utiču na našu cirkulaciju i imaju efekat zagrevanja u telu. Tu spadaju namirnice bogate vitaminima i mineralima, poput kupusa, brusnice ili nara. A treba dodati na spisak i biljne masti u lanenom, maslinovom ili ulju bundeve. Sve ove zdrave namirnice možete pronaći u našem online shopu.

3 sezonske namirnice koje treba da jedete u jesen

1.Jabuka

Jabuke su u najvećem delu sastoje od ugljenih hidrata i vode. Bogate su prostim šećerima, koji se lako razlažu, pa fruktoza, saharoza ili glukoza neće smetati čak ni onima koji treba da vode računa o glikemijskom indeksu hrane koju unose. To znači da svi koji imaju isulinsku rezistenciju ili dijabetes mogu slobodno da jedu organske jabuke ajdared.

Još jedna prednost jabuka je pozitivan uticaj koje imaju na naš probavni sistem. One su bogate biljnim vlaknima, koja su jako važna za varenje. Vitamini i minerali, kojima su jabuke bogate, odličan su buster za naš imunološki sistem. Vitamin sa najvećom koncentracijom u jabukama je vitamin C, a pored njega je tu i kalijum, koji je važan za zdravlje srca.

2.Cvekla

Cvekla je važna za zdravlje naše jetre, dok istovremeno poboljšava rad našeg kardiovaskularnog sistema. Ako patite od hipertenzije, treba da jedete organsku cveklu, jer ona snižava krvni pritisak. Cvekla je poznata kao odličan depo vitamina i minerala, pa u njoj možete pronaći vitamin A i C. Pored toga, bogata je i magnezijumom i gvožđem, ali i vlaknima, folatima, manganom i kalijumom. Odličan je izbor za osvežavajuće salate i smutije, ali je možete koristiti i za jesenje potaže.

3.Bundeva

Bundeva je nezaobilazna namirnica tokom jeseni, budući da sadrži veliki broj korisnih nutrijenata. Bogata je brojnim vitaminima i mineralima, poput beta karotena, vitamina A, C, ali i većine vitamina iz grupe B (B1, B2, B3, B6). Od minerala tu su: kalijum, fosfor, gvožđe i kalcijum. Pored ovoga, bundeve sadrže i pektine i celulozu, zbog čega je jako dobra za naš probavni sistem.

Masnoća skoro i da nema, a sadrži oko 90% vode. Ali, ne jedemo samo bundevu, već i njene semenke, koje su naročito dobre za one koji imaju problem sa jetrom. Pored svežeg ploda organske bundeve, za kuvanje često koristimo i ulje, koje je bogato omega 3 i omega 6 masnim kiselinama. One su važne za reproduktivno zdravlje, donose nam više energije, ali su i važne za očuvanje zdravog centralnog nervnog sistema.

Sve najzdravije jesenje sezonske namirnice pronađite na našem sajtu

U preko 600 proizvoda, koliko trenutno možete pronaći na našem sajtu, ima mnogo namirnica koje će se odlično uklopiti u Vaš jesenji meni. Mogućnosti za kombinovanje su bezgranične, pa vam samo ostaje da pronađete kreativan recept i da spremite vaše omiljeno jesenje jelo. Mi smo tu da Vam obezbedimo zdravo, organsko voće i povrće, a vi samo treba da kliknete na naš sajt i u nekoliko koraka naručite sastojke za Vaš jesenji specijalitet.

Glavni Meni