Krem čorbe od bundeve

Potrebne namirnice:

  • 600 gr bundeve
  • 2 šargarepe
  • 3 čena belog luka
  • 1 manji krompir
  • Celer (koren i list)
  • Peršun (koren i list, 1 manji)
  • 2 supene kašike maslinovogulja
  • Pileći bujon (oko 1 litar, možda malo više)
  • Đumbir u prahu
  • Kari u prahu
  • Maslinovo ulje i so

 

Način pripreme:

  1. Bundeva koju kupite na pijaci obično je već isečena na kriške, tako da ćete kod kuće samo oljuštiti koru, i meso budneve iseći na sitne kocke.
  2. Beli luk izgnječite na gnječilicu za luk ili ga sitno iseckajte i propržite na malo maslinovog ulja. Dodajte usitnjenu budnevu i dinstajte nekoliko minuta. Zatim dodajte pileći bujon, oko 2 decilitra, i svo preostalo povrće: šargarepu, krompir, celer, peršun, listove celera.
  3. Začinite sa karijem i đumbirom i sve zajedno kuvajte dok svo povrće ne omekne.
  4. Kada je povrće skuvano, štapnim mikserom ga obradite u finu kremastu masu, pa dodajte još oko litar bujona.
  5. Vratite na vatru još nekoliko minuta da provri i posolite po ukusu. Možete dodati i kašičicu pavlake, i na kraju, pospite čorbu usitnjenim peršunom.
  6. Da bi bila interesantna i deci,  pošto je čorba gusta, možete je, kada je servirate u tanjir, išarati, na primer nacrtati oblik bundeve, a tu šaru pravite sa malo pavlake i čačkalicom.
  7. Uz tanjir ove čorbe dodajte i 150 gr pilećeg filea i jedno parče integralnog hleba, i dobićete dijetalni ručak.

Ostali recepti

X